tisdag 12 maj 2009

NYHETER| Svenska ungdomar sämst i Norden

PITEÅ (NT) RFSU AB har gjort en undersökning som visar att svenska ungdomar är sämst i Norden på att använda kondom (Kådiskollen 2009). Trots att antalet klamydiafall ökat kraftigt de senaste åren väljer ungdomarna att ha oskyddat sex. I Piteå jobbar ungdomsmottagningen hårt för att hålla motiverande samtal gällande kondomanvändande.

Maria Brundin är barnmorska på Ungdomsmottagningen i Piteå och träffar dagligen ungdomar för rådgivning.
- Under varje samtal frågar vi om de är i ett fast förhållande, om de haft oskyddat sex. Om de haft oskyddat sex erbjuder vi att göra ett klamydiatest. Klamydia varken syns eller känns, därför är det viktigt att testa sig.
Ungdomsmottagningen är en utåtriktad verksamhet och träffar alla som går i årskurs åtta. Upplägget för dessa möten är lite olika för tjejer respektive killar. Medan tjejerna får information om p-piller, könssjukdomar och får lära sig sätta en kondom på en attrapp får killarna se på teater. Sex med spex framförs av skådelspelare från Västerbottensteatern, är nittio minuter lång och tar upp allt från preventivmedel till porr, sex och hur man tar fram kondomen vid första samlaget.
- Förr fick både killarna och tjejerna samma information men vi märkte att killarna kände sig obekväma och fick väldigt lite ut av dessa samtal och möten. Vi märker nu att de lättare kan ta emot och ta till sig informationen, säger Maria Brundin.

Alkohol är den största anledningen till att kondomen uteblir berättar Brundin.
- Killar gör en tankevurpa. De spanar in en tjej som de tycker är så otroligt vacker och fin och tänker att hon kan inte vara smittad. Klamydia har ökat tokmycket! För två år sen ökade det med 30 procent i hela landet, men faktiskt så är det så att Norrbotten är det enda landsting där det stannat av.
Det pratas mycket om att kondomen uteblir och det pratas mycket om alla könssjukdomar man kan få. Något det läggs mindre fokus på är att tjejen faktiskt kan bli gravid. Maria Brundin menar att ungdomarna är mer rädda för klamydia än att tjejen ska bli med barn, av den enkla anledning att det är för hemskt att ens tänka sig tanken om ett barn.
- Och så tänker de att tjejen kan ta ett akut p-piller, säger Brundin.

Minna Torstensson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar