tisdag 12 maj 2009

NYHETER | Ett parlament utan röster

PITEÅ (NT) Den 7 juni i år går svenska folket till valurnorna. Det är Europaparlamentsval, men som i tidigare val spås ett lågt valdeltagande.
- Om inte kyrkovalet fanns, skulle Europaparlamentsvalet vara det största valfiaskot, menar Stig-Björn Ljungren, Statsvetare.

I en undersökning Nya Tidning gjorde på Institutionen för musik och medier, svarade en tredjedel av de tillfrågade att de inte var insatta kring Eu-valet. I det förra Parlamentsvalet 2004, röstade 38 procent av Sveriges röstberättigade. Detta var lägre än genomsnittet i resten av Europa, som låg på 45 procent.

Kunskapen kring EU är ofta knapphändig, och många människor känner att det inte spelar någon roll. I år har Europaparlamentet beslutat om att tillsätta 200 miljoner kronor till en kampanj som ska öka valdeltagandet. Men Stig-Björn Ljunggren tror inte att det går att göra så mycket för det låga valdeltagandet.
- Det finns ett klart samband mellan valdeltagande och betydelsen av valet. Folk uppfattar inte Europavalet som viktigt. Det har skapats en kritisk massa av folk som inte bryr sig, eller inte tycker det är värt att rösta. Och det uppmuntrar ju inte precis folk, snarare tvärt om. Det låga valdeltagandet i sig används som en anledning att själv inte rösta.
Av Simon Berggren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar