torsdag 14 maj 2009

KULTUR| Nya Tidning möter...

Oleksandra Kuzhel – minister i Kiev.

Tanken var att Nya Tidning skulle intervjua en kvinnlig politiker i Kiev. Vem som helst, så länge hon representerar den, som vi fått berättat för oss, lilla skara av kvinnor inom politiken i Ukraina. Kvällen innan intervjun talar vi med ett gäng ukrainska studenter i Kiev.
”Ska ni intervjua Olexandra?! Hon är riktigt känd här i Kiev. Alla vet vem hon är.”
Jaha. Typ Ukrainas Gudrun Schyman. Mona Sahlin. Maria Wetterstrand.

Vi träffar Oleksandra Kuzhel en riktigt varm eftermiddag i Kiev. Fast vi träffar ju hennes sekreterare först. Handslag, handtag, ”spatziba, spatziba”, kaffe eller te? I Kiev talas det fortfarande mycket ryska, trots att fler och fler väljer ukrainska.
”Mrs Olexandra wait for you, two minutes.”
Vi släpps in i ett konferensrum och Oleksandra gör entré. Vi blir väldigt snart varse att hon helst inte pratar någon engelska över huvud taget, vilket egentligen var ganska väntat. Därför träder vår medföljande tolk in, universitetsstudenten Tanya. Vi slår oss ned mittemot Olexandra. Vid hennes högra sida sitter ytterligare en kvinna som antagligen bara är med för att lyssna. Vid hennes vänstra sida sitter sekreteraren, som under följande timme försvinner ut och in för att fylla på vatten eller hämta kaffe.

Oleksandra välkomnar oss varmt. Intervjun sätter igång. Efter bara ett par minuter börjar Oleksandra och vår tolk prata med varandra på ryska och vi blir osäkra. Tanya berättar till slut att Oleksandra vill ha en annan tolk, då hon inte vill bli felciterad vid politiska termer och begrepp. Stämningen blir lite pinsam i någon minut. Efter ett tag kommer en man som verkar kunna flytande engelska in och vi blir ombedda att ställa vår första fråga.
”What’s it like being a female politician in Ukraine?”
Oleksandra pratar på i en halvtimme. Allting känns så planerat. När hon pratat färdigt undrar hon om vi inte hade några fler frågor, och vi får tillfälle att flika in med resten.

Trots att det ibland är svårt att hänga med i tolkens översättningar, och trots att Oleksandra inte riktigt svarar på våra exakta frågor känns intervjun lyckad. Nya Tidning har ju faktiskt träffat en minister i Ukraina. Vi tackar för oss och styr kosan vidare genom Ukraina till politikerna i Zaporizjzja.

Emmelie Wallroth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar