torsdag 14 maj 2009

NYHETER| Lägre lön ger fler jobb

PITEÅ (NT) Under sommaren erbjuder Sveriges kommuner varje år feriepraktik för ungdomar. I många kommuner är jobben lågavlönade. Piteå kommun har en hög målsättning för hur många som ska få jobb, vilket resulterar i lägre löner.

SSU (Socialdemokratiska Arbetarpartiets Ungdomsförbund) gör varje år en undersökning för att se och kunna sammanställa hur lönerna ser ut på landets feriearbeten. Fackförbundet Kommunal har en rekommenderad lägsta lön på 52 kr/timme för ungdomar mellan 16-17 år. Piteå kommun betalar 43,50 kr per timme, de är inte bäst och de är inte sämst men likväl under den rekommenderade nivån.

- Vi har en lägre lön för att så många som möjligt ska få möjlighet till jobb. Annars skulle vi inte ha någon chans att uppnå vårt mål där 80 procent av ungdomarna i åldern 16-18 år ska få jobb, säger Stig Rönnbäck ordförande i Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning i Piteå.
Alla ungdomar har möjlighet att söka sommarjobb, där man går in istället för ordinarie personal hos privata företag. Ungdomar mellan 16-18 år kan söka kommunal feriepraktik där man istället fungerar som en extra resurs. Stig Rönnbäck anser att det är kommunens jobb att förse ungdomarna med feriepraktik framförallt för att det fungerar som en pedagogisk fostran.
- Det är viktigt att de får prova på att ha ett jobb och tjäna egna pengar. Men sen förhöjer deras jobb trivseln i samhället också. Till exempel håller de rabatter fina och går ut och går med gamlingar, säger han.

Enligt SSUs undersökning från 2008 var Ovanåker i topp med 100 kr per timme och Uddevalla sämst med 27 kr per timme. Årets undersökning finns på kommunernas bord just nu och i juni kommer den att redovisas.

Minna Torstensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar